• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Čokoládový věnec s lískovými oříšky

26 dubna, 2019 od elikatesy

Některé věci se stanou skoro samy, některé se naopak rodí pomalu a bolestivě. Už když jsem poprvé upekla skořicovou babku, byla to dokonalost a láska na první zakousnutí. Zato když jsem začala zkoušet čokoládovou verzi, bylo to zklamání za zklamáním… Dokonce ani Ottolenghiho recept nebyl nic moc. Přišlo mi to suché, buď se to příliš patlalo nebo náplň praskala a často se seshora pálila… Zkrátka nic, co bych chtěla předat dál. Ale po mnoha a mnoha pokusech jsem se dopracovala k této verzi, se kterou jsem konečně spokojená. A tak jej tady máte, čokoládový věnec s lískovými ořechy aneb další způsob a inspiraci, jak si pohrát s mým oblíbeným kynutým těstem. 🙂

čokoládový věnec

O  tomto těstě už toho moc psát nebudu, už jsem jej popisovala v několika předchozích článcích třeba v receptu na meruňkové rolky nebo ořechovou babku. Jen připomenu, že jej klidně můžete připravit den či dva (či tři či čtyři) předem a zlehka potřené olejem a schované pod fólií uchovat v lednici. Získá na chuti a skvěle se s ním pak pracuje. Často už jej připravuju i z dvojité či trojité dávky a pak si hraju. 🙂 Možností plnění i motání je spousta a brzy se to chystám sepsat do jednoho souhrnného článku. Spoiler alert, toto těsto je skvělé i na klasické Honzovy buchty!

Při testování čokoládovo-lískové variace jsem vyzkoušela Ottolenghiho verzi, která kombinovala rozpuštěnou čokoládu, máslo, kakao a a cukr. Pak jsem zkusila verzi z kurzu pečení, kde se používala čokoládová ganache (emulze čokolády a smetany). Ale ani jedna varianta mě nepřesvědčila. Až když jsem si jednou mazala na ranní toast lískoořechové máslo s čokoládou od Šufánka, tak mě napadlo, že to by mohl být dobrý základ a ta pravá cesta. A tak jsem to pak ještě třikrát vyzkoušela, abych zjistila ideální poměr a množství náplně. Jo, třikrát… Vážně se ani neptejte, kolikrát jsem ten věnec pekla, než jsem byla konečně spokojená… 🙂

Lískoořechové máslo seženete krom eshopů i v obchodech se zdravou výživou. Nebo (pokud máte výkonný mixér), si jej můžete připravit i doma. Poměr je 4 díly lískových ořechů a 1 díl tmavé, nejlépe 70% čokolády. Ořechy rozmixujte na pastu, přesuňte do misky a přidejte rozpuštěnou, lehce zchladlou čokoládu. Důkladně promíchejte a přesuňte do čisté skleničky. Vydrží určitě několik týdnů, ale spíš nevydrží. Protože jakmile jednou ochutnáte, budete se ke spíži nenápadně vracet a užírat lžičkou, dokud nebude sklenka prázdná… Je to podobná past jako praline pasta. 🙂

Tisk

Čokoládový věnec s lískovými ořechy

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g droždí
  • 100 g vody nebo mléka
  • 50 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

na náplň: 120g lískooříškového másla s čokoládou, 25g másla, 30g světlého cukru muscovado, 25g kakaa, 70g blanšírovaných lískových ořechů

Postup přípravy

  • Vejce, máslo a droždí si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou těsta. Připravte si kvásek. Droždí, špetku cukru a pár lžic vody či mléka rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít, zhruba 10-15 minut. V jiné misce prošlehejte zbylou tekutinu, vejce a cukr.  
  • Mouku a sůl smíchejte v míse robotu, přidejte kvásek, zbytek vody a vejce rozmíchaná s cukrem. Na pomalé otáčky začněte hníst, dokud se ingredience z větší části nespojí. Postupně pomalu přidávejte změklé máslo a pokračujte v hnětení. Jakmile je těsto spojené, hněťte dál asi 6 minut pomalu a pak další 2 minuty na vyšší otáčky nebo dohněťte v ruce, dokud těsto není krásně hladké a pružné. 
  • Těsto vložte do mísy vymazané olejem, překryjte potravinářskou fólií (nebo sprchovou čepičkou) a nechte kynout. Buď pomalu v lednici asi 6-8 hodin (ale klidně i přes noc či několik dnů) nebo v pokojové teplotě asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Všechny ingredience až na lískové oříšky důkladně promíchejte a nechte asi 5-10 minut ztuhnout v lednici, s náplní se pak lépe a čistěji pracuje. Lískové oříšky nasekejte nahrubo.
  • Z vykynuté těsta rozválejte dlouhý obdélník. Potřete náplní, posypejte lískáči a zaviňte.  
  • Rolku podélně rozkrojte. 
  • Zapleťte tak, aby rozkrojená část byla nahoře. 
  • Tento pletenec zaviňte do věnce a konce vložte pod sebe, aby nevyčuhovaly.  
  • Věnec přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Troubu mezitím předehřejte na 175°C (155°C horkovzduch). Vykynutý věnec vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova (pokud tmavne příliš rychle, přikryjte jej alobalem). Nechte vychladnout na mřížce. 

Kam dál?

  • Ořechové müsli tyčinkyOřechové müsli tyčinky
  • Čokoládové bonbony s lískovými ořechyČokoládové bonbony s lískovými ořechy
  • RocherRocher
  • Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáčiČokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči
  • Nejlepší kynuté těstoNejlepší kynuté těsto
  • Čokoládový koláč s hruškamiČokoládový koláč s hruškami

Rubriky: Kynuté a plundrové těsto, Recepty Štítky: čokoláda, kynuté těsto, lískové ořechy

Předchozí článek « Mrkvový dort
Další článek: Jarní bruschetty »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

První recept ze série vánočního pečení ve spoluprá První recept ze série vánočního pečení ve spolupráci s @dianacompanycz je toto linecké s mandlovou moukou s citronovým krémem. 🎄🍋 Krémová varianta cukroví, které je ovšem díky pořádné dávce kyselého lemon curd perfektně svěží. 😊😉
Mandlovou mouku mám doma vždycky, používám ji nejen do cukroví, ale skoro do všech třených těst. Cukroví je díky ní krásně voňavé a křehké, třená těsta zase parádně vláčná. 😊
#spolupráce #cukrovi #vanocnicukrovi #vanocnirecepty #linecke #citronovecukrovi #christmasbaking #christmascookies #foodblog #foodstyling #foodphotography
Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete Tak co, už se chystáte na vánoční cukroví? Pečete osvěčenou klasiku nebo každý rok vyzkoušíte nějakou novinku? Já pro vás letos ve spolupráci s @dianacompanycz nachystala hned pět nových receptů. 😊  A co vás čeká?
🍋 Mandlové linecké s citronovým krémem
🍫 Čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy 
☕️ Kořeněné kávové třené sušenky s gold čokoládou 
🍯 Javorovo-pekanové sušenky 
🍓 Jahodovo-kokosové úlky  Na Dianě jsem objednala mandlovou mouku, lískáče (mleté a kousky), pekanové ořechy, bio kokos, mandlovou mouku, javorový sirup, kokosové máslo, lyofilizované jahody a samozřejmě i čokolády Callebaut.  Už příští týden se můžete těšit na mandlové linecké s citronovým krémem a čokoládové rohlíčky s lískovými ořechy. 😉  #spolupráce #vanocnirecepty #vanocnicukrovi #vanocnipeceni #vanocniinspirace #sladkevanoce #foodblog #foodstyling #foodphotography #christmascookies #christmas #christmasbaking
Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 By Naše holčička měla před pár dny čtyři roky... 🥳 Byl to pro ni rok velkých změn. V lednu se jí narodil bráška, v září začala chodit do školky. Brášku miluje a i přes to, že pro ni muselo být težké se naráz dělit o pozornost, chová se k němu krásně, blbne s ním a pořád se ho snaží rozesmát. Je super sledovat, jak z nich rostou parťáci. 🥰
Školka byla ze začátku náročná, ale vlastně to ani netrvalo dlouho... Jenže Sofinka je člověk velkých (a hlučných) emocí a tak to bylo opravdu intenzivní. 🙈 Ted uz je to naopak, nedávno plakala, že do školky chce. 😅
Je to super holka, veselé třeštidlo s čertíky v očích. Není to "hodná holčička", která si vydrží dvě hodiny sama kreslit, ale rozhodné bych neměnila. Je radost sledovat ji růst a já se těším na další krásný a intenzivní rok. 😁❤️
#birthdaygirl👑 #tothemoonandback❤️
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na veganský jablečný perník s krémem a karamelem. Tento recept dýchá podzimem a vláčný jablečný perník v něm doplňuje jemný, po kokosu lehce vonící krém a slaný karamel.  🍎 Jablečný perník 🍎
300g jablek
100g ovesného mléka
120g kokosového jogurtu
100g řepkového oleje
125g cukru muscovado
1 lžička vanilkoveho extraktu
300g špaldové celozrnné mouky
3 lžičky kypřicího prášku 
1 lžička jedlé sody 
1 lžička skořice
1 lžička mixed spice/ perníkového koření
Kůra z 1 bio pomerančel
špetka soli  🥥 Krém 🥥
 250g silken tofu 
150g kešu ořechů 
100g kokosového oleje
100g kokosového másla (100% kokosová pasta)
100g kokosového mléka
50g agáve sirupu 
šťáva z 1 citronu  🫗Karamel 🫗
100g cukru krupice
100g kokosového mléka 
Velká špetka kvalitní soli  Na jablečný perník oloupejte a nastrouhejte jablka (pak odvažte 300g). V misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl. V jiné míse metličkou promíchejte rostlinné mléko, jogurt, olej a cukr a vanilkový extrakt. Přidejte jablka a nakonec suchou směs. Promíchejte, nalijte do pekáčku či ráfku (asi 20x30cm) a pečte na 170°C asi 40minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout. 
Na krém namočte kešu ořechy alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte a propláchněte. Všechny ostatní suroviny mějte v pokojové teplotě, olej můžete rozpustit. Tofu slijte, případně trochu osušte papírovou utěrkou. Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte na hladký krém. Pokud chcete, můžete krém nalít rovnou na perník v ráfku a dát ztuhnout do lednice nebo jej nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií, nechte ztuhnout a perník potřete až ztuhlým krémem. Krém nechte v lednici alespon 12 hodin. 
Na karamel nechte zkaramelizovat cukr a zalijte ohřátým kokosovým mlékem. Rozmíchejte dohladka, minutku povařte, přidejte sůl a přelijte do čisté misky. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice ztuhnout. 
Perník ozdobte krémem, pocákejte karamelem a rozkrajejte na řezy.  #spolupráce #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #autumnrecipes #jablecnypernik #jablecnerezy #podzimnirecepty #podzimnipeceni
Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz r Dnes mám pro vás ve spolupráci s @dianacompanycz recept na lískoořechové brownies bez mouky a másla. Byl to tak trochu pokus, nebyla jsem si jistá, jak tento experiment dopadne, ale z výsledku jsem fakt nadšená. Brownies jsou vynikající, intenzivně čokoládové a doslova se rozplývají na jazyku. Celé lískové ořechy dodají skvělý křupavý kontrast. 
Samozřejmě můžete použít i jinou ořechovou pastu, třeba mandlovou nebo arašídovou a přidat ořechy či čokoládu dle vlastního uvážení.  🌰Lískoořechové brownies🌰
200g lískoořechové pasty
120g muscovado nebo kokosového cukru 
3 vejce
35g kvalitního kakaa
1 lžička bio kypřicího prášku 
špetka soli
vanilka (semínka či extrakt)
100g celých lískových ořechů
100g čokoládových čoček (mléčná Power Callebaut nebo hořká)  Lískoořechovou pastu, cukr, vejce a vanilku promixujte tyčovým mixérem. Kakao, kypřicí prášek a sůl promíchejte, přidejte k ořechovému základu a znovu promixujte. Nakonec přidejte lískové ořechy a čokoládové čočky. Těsto přesuňte do ráfku (zhruba 20×15cm), uhlaďte a pečte na 175°C asi 20 minut.  #spolupráce #dianacompanycz #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #brownies #flourless #callebaut #chocolate #chocolatedessert #hazelnuts #cokolada #bezmouky
Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těši Cítíte ten podzim ve vzduchu? A kvůli čemu se těšit na podzim, když ne kvůli taženému závinu? 😄🍂🍎  Na těsto na 2 nohavice budete potřebovat:
325g hladké mouky
100g vody
1 vejce
40g másla
3g soli
15g octa nebo citronové šťávy 
10g cukru moučka  Pro celý postup i s fotkami, náplň a tipy si zajděte na blog, odkaz dám do stories a do bia. 😊😉  #foodblog #czechfoodblog
#czechfoodblogger #foodphotography #foodstyling #autumnrecipes #podzimnipeceni #tazenyzavin #strudl
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2025 · Elikatesy